Cilj projekta je privzgojiti učencem eno temeljnih vrednot, tj. varovanje okolja. Ekološko osveščanje mladih je ključnega pomena za boljše in daljše življenje na našem planetu.

Zavedamo se, da že najmanjše dejanje pripomore k lepšemu in manj onesnaženemu okolju. Predvsem želimo z našimi dejanji vplivati in ozaveščati učence o okoljski problematiki in trajnostnem razvoju.

Vrsto let že uspešno zbiramo zamaške plastenk, organiziramo zbiralne akcije odpadnega papirja, v razredih imamo posamezne koše za smeti, v katerih odpadke ločujemo.

Ali se vsaj občasno vprašamo, v koliko plastičnih ovojih oziroma embalaži je zavito živilo iz trgovine, preden ga uporabimo, smetnjaki za plastiko so vedno polni. O tem smo se prepričali tudi pri ogledu filma Plastik fantastik.

Plastik fantastik je slovenski dokumentarec kranjske produkcije o plastiki z malo drugačnega zornega kota. Vsak med nami proizvaja smeti in naša dolžnost bi morala biti, da jih temu primerno tudi ločujemo. Film gledalcem na humoren način razkriva tipične zmote glede celotne tematike odpadkov in odpira vprašanja, ki nas vsak dan spremljajo, a na njih vse prevečkrat pozabimo.  Učenci so film z zanimanjem spremljali in se »čudili« ogromni količini odpadkov.

Opozarjamo tudi na varčevanje z električno energijo, tako da izklapljamo luči, računalnike in ostale električne naprave, da ne bi bili prižgani po nepotrebnem.

Učenci od 1. do 5. razreda so sodelovali v pomladanski čistilni akciji «Čiščenje bregov reke Sore«.

Poskusili bomo tudi pokazati/dokazati, da se okoljevarstvo odlično povezuje z dobrodelnostjo – da torej nima samo splošne koristi, temveč konkretno korist za pomoči potrebne.

Zadali smo si nalogo, da bodo naši učenci pridobili znanje, spretnosti in nazore, ki jih potrebujejo za sprejemanje zavestnih odločitev, s katerimi bo mogoče ustvariti in ohraniti svet, v katerem bodo želele živeti in delati tako današnje kot tudi prihodnje generacije.

Le z ekološkim ozaveščanjem bo v prihodnje naš zeleni planet »zaživel« v sožitju s človekom.

Lilijana JUSTIN

Related Images:

(Skupno 176 obiskov, današnjih obiskov 1)