Slovenski dijaki in učenci četrto leto zapored sodelujejo v mednarodnem tekmovanju iz astronomije, ki se imenuje Sanktpeterburška astronomska olimpijada. Tekmovanje ima večletno tradicijo, letos poteka 25 leto. V tekmovanje je vključeno v povprečju 5000 tekmovalcev iz regije Sankt Peterburg, sodelujejo pa še predstavniki iz 50 drugih ruskih regij ter najboljši učenci iz 11 drugih držav.

Tekmovanje je razdeljeno v izbirni del, kamor so iz Slovenije povabljeni vsi najboljši učenci slovenskega tekmovanja iz znanja astronomije ter finalnega kroga, ki je sestavljen iz teoretičnega dela in praktičnega dela, na katerega se uvrstijo vsi najboljši tekmovalci teoretičnega dela.

Ocenjevanje nalog poteka tako, da organizatorji finalnega kroga skenirajo izdelke učencev ter jih pošljejo organizatorjem v Rusijo v oceno. Ruski ocenjevalci ne ocenjujejo samo rešitev nalog temveč todi izvirnost pri reševanju.

V finalni – teoretični krog sta se z naše šole uvrstili Nika Dolenec, 7.A ter Nina Cankar, 9.A. Za reševanje petih nalog imajo tekmovalci na voljo 4. šolske ure.

Nika je v svoji kategoriji zelo uspešno rešila teoretične naloge ter se uvrstila tudi v zadnji, praktični del tekmovanja.

Ena izmed nalog, ki jo je Nika reševala na teoretičnem delu:

  1. naloga

Medzvezdna vesoljska ladja, ki se nahaja na robu Osončja, je v težavah. Kapetan ladje pošlje radijski signal k vsem večjim planetom v Osončju. Čez koliko časa bodo prejeli signal na posameznem planetu? Predpostavi, da se planeti okoli Sonca gibljejo po krožnih orbitah. Dokaži, da obstaja taka razporeditev planetov, da bodo na vseh planetih sočasno prejeli signal s te vesoljske ladje.

Nini se ni uspelo uvrstiti na praktični del finalnega kroga.

Nika je tudi na praktičnem delu pogumno reševala nalogo, za katero je imela tudi tokrat na razpolago štiri šolske ure.

Tako v soboto 3.2. 2018, kot tudi v torek 6.3.2018 smo se povezali in se na tekmovanje odpeljali skupaj s tekmovalci in mentorji iz OŠ Škofja Loka – Mesto, OŠ Franceta Prešerna Kranj ter OŠ Naklo.

Nika je na koncu dosegla izvrstno 28 mesto. Rezultate si lahko ogledate tukaj.

Iskrene čestitke !

Related Images:

(Skupno 525 obiskov, današnjih obiskov 1)