Z dogodkom, ki se bo odvijal v Starih Žireh pri perišču Na studencu v petek, 29. 9. 2017 ob 18. uri, želimo opozoriti na pomen naše (ne)materialne kulturne dediščine. Ne glede na to, v kakšni obliki jo srečujemo in spoznavamo, nas vedno bogati in nam daje nekaj novega. Tako bo prikazani izseki v letu 2017 zaključene osnovnošolske raziskovalne naloge kot tudi krajši kulturni program v izvedbi učencev OŠ Žiri in otrok vrtca pri OŠ Žiri.

Šolska predstavitev sovpada s sloganom Dnevov evropske kulturne dediščine Voda od mita do arhitekture. Raziskovalna naloga namreč prinaša vpogled v tradicionalne in utečene postopke pranja perila v Žireh pred uvedbo pralnih strojev, kjer je bila težava predvsem v arhitekturi/dostopnosti naravne dobrine, kateri je posvečena letošnja tema – vodi; spremljevalni kulturni program pa bo predstavil mitološko in drugo umetnostno izročilo, ki kot osrednji motiv oz. temo predstavlja žehto.

Dogodek je namenjen spoznavanju materialne, npr. pripomočki za pranje perila, in nematerialne kulturne dediščine, npr. izvajanje postopka pranja ter besedno/umetnostno izročilo naših prednikov.

Related Images:

(Skupno 669 obiskov, današnjih obiskov 1)