Na naravoslovnem dnevu smo z učenci 6. razredov obiskali kmetijo Pr Jakobč v Račevi. V uvodnem delu nas je kmetijska svetovalka ga. Germana Pivk seznanila s pomenom pridelave hrane in kmetovanjem (poljedeljstvo, živinoreja, sadjarstvo …) v preteklosti in današnjem času, z geografsko lego Žirov, podnebnimi, talnimi, vremenskimi razmerami … Zanimive informacije o kmetiji Pr Jakobč je učencem podal njen lastnik, g. Adrijan Maček, ki so ga učenci z velikim zanimanjem poslušali in zvedavo tudi dodatno spraševali.

Pri terenskih vajah so učenci v šestih učnih skupinah pod vodstvom učiteljev spoznali še najpomembnejše kulturne rastline, značilne zajedavce, plevele in invazivne vrste organizmov, izmerili obdelovalno površino in temperaturo zraka in tal, se orientirali in vrisali teren v zemljepisno karto, risali kmetijske stroje in mehanizacijo ter ob pomoči lastnika kmetije in učiteljice za gospodinjstvo pripravili okusno polento iz avtohtone, na kmetiji pridelane koruze »trdinke«. Na koncu smo se vsi posladkali z izvrstno pripravljeno polento in domačim jogurtom ter se peš odpravili nazaj v šolo.

Related Images:

(Skupno 743 obiskov, današnjih obiskov 1)