»Prešerno v Žireh« je bil naslov šolske proslave, ki so jo pred slovenskim kulturnimi praznikom – dnevom slovenske kulture – pripravili učenci naše šole skupaj s svojimi učitelji. Zaradi trenutnih razmer so si učenci posneto proslavo v petek, 4. 2., ogledali v svojih učilnicah.

V prvem delu proslave, obarvanem z glasbenimi talenti učencev naše šole in različnimi deklamacijami, so se učenci »sprehodili« skozi življenjsko pot našega največjega poeta Franceta Prešerna. Proslavo je popestril interaktivni kviz, na katerem so učenci tekmovali, kdo bo razredni junak, ki bo uganil kar največ zanimivih dejstev, povezanih s Francetom Prešernom.

Da je »slovenska beseda zares beseda praznika, petja in vriskanja«, nam tudi danes dokazujejo številni sodobni slovenski besedni umetniki. Učenci so v deklamacijah različnih sodobnih slovenskih ustvarjalcev razmišljali o sreči, o tem, kako je potrebno vztrajati, in se spraševali, »kje je tisti lonček na pike, ki ti izpolni vse, kar si želiš«.

Kaj pa je to – kultura? O tej besedi so razmišljali tudi nekateri naši učitelji.

»Skupaj lažje se živi. Ljubo sonce, da bi znali skupaj tudi v nove dni,« so bili zaključni verzi proslave, pisani izpod peresa sodobne umetnice, letošnje dobitnice nagrade Prešernovega sklada Anje Štefan, kateri je bil namenjen zaključni del prireditve.

Related Images:

(Skupno 398 obiskov, današnjih obiskov 1)