»Naj bo svet prešeren« je bil naslov šolske proslave, ki so jo pred slovenskim kulturnimi praznikom – dnevom slovenske kulture – uprizorili učenci naše šole.

Magdalena Mitrova in Gael Jelovčan sta nam predstavila jedi, ki si jih je gospod Prešeren pred 200 leti kot pravnik lahko privoščil. Ker si je gospod Prešeren, ki ga je odlično upodobil devetošolec Anej Antončič, zaželel drobnjakovih štrukeljcev in teh v Ljubljani niso imeli, se je gospod Prešeren po natakaričinem nasvetu s kolesom odpravil v Žiri, kjer se je ustavil na naši osnovni šoli.

S pomočjo videoposnetkov in dogajanja na odru smo povezali značilnosti Prešernovega časa s spremembami in novostmi, ki so prisotne v sedanjosti in jih je tekom obiska na naši šoli presenečeno spoznaval.

Prvošolci so gospoda Prešerna presenetili, saj so v videoposnetku dokazali, da gospoda že prav dobro poznajo, pravzaprav znajo deklamirati že tudi kakšno njegovo delo. Voranc in Žan sta pogumno deklamirala »Lipico«, tretješolka Sara pa nas je z deklamacijo pesmi »Kaj je kultura?« avtorja Srečka Niedorferja podučila, kaj pomeni biti kulturen. 

V četrti razred je gospoda Prešerna privabilo glasno petje, toda na njegovo začudenje v razredu ni bilo čembal in lutenj. Učiteljica Mateja Velkavrh mu je razložila, da sedaj otroci glasbo poslušajo s pomočjo slušalk ali pa si jo zavrtijo s platformo Youtube. Četrtošolci so Prešernu tudi zaplesali, slednji pa je ugotovil, da so učenci za delo še precej motivirani. Sklepal je, da najverjetneje še nimajo takšnih težav, kot jih lahko ima kakšen učenec na predmetni stopnji. Romanco »Učenec« in pesem »Kam?« so na odru deklamirali učenci sedmega razreda: Tine, Janez, Aljaž, Jure in Jaka. 

Prešeren se je ustavil tudi pred učilnico slovenščine, saj je iz razreda slišal pravo slovensko besedo. Razložil je, da je v času njegovega šolanja prednjačila nemščina. Devetošolci so Prešernu pojasnili, da cenimo njegova dela in da je sedma kitica njegove »Zdravljice» tudi slovenska himna. Devetošolci Đorđe, Filip, Gaj, Tomi, Matevž, Nana, Matevž in Anej so jo na odru deklamirali, Lucija Petrovčič in Lucija Stanovnik pa sta jo zaigrali na flavto.

Drugošolci so Prešerna povabili v novo športno dvorano, kjer mu je bil najbolj všeč bazen s penicami. Spraševal se je, kakšen bi bil konec balade »Povodni mož«, če bi njegova prevzetna Urška skočila v tovrsten bazen. Povodnega moža so na odru kinodvorane deklamirali učenci osmega razreda, Jakob, Maks, Kristjan, Ula, Nace, Gal in Mark, na klavirju pa jih je spremljal Miha Nagode. 

Za plesno popestritev so poskrbeli učenke in učenci Orffovega krožka pod vodstvom Branke Jereb ter dvojčici Lara in Nina. 

Prešernu je bilo jasno, zakaj si učenke in učenci želijo ostati v takšnem, sodobnem svetu. Zaupal nam je, da je vesel, da ga je pot ponesla v Žiri, kjer je videl toliko talentov in bil priča odličnemu delu na Osnovni šoli Žiri.

Otroci otroškega pevskega zbora so Prešernove misli potrdili s pesmijo »Pustite nam ta svet«, na oder pa smo za tokratno prireditev ob kulturnem prazniku povabili tudi šolski band, ki nam je pod vodstvom Mihe Nagodeta pripravil dve odlični skladbi v instrumentalni izvedbi.

Na tem mestu bi se zahvalili številnim nastopajočim ter vsem učiteljem in učiteljicam, ki so nam pomagali sooblikovati program. Hvala tudi gospodu Evgenu, ki nam je priskočil na pomoč v kinodvorani. 

Naj živi kultura!

Related Images:

(Skupno 444 obiskov, današnjih obiskov 1)