V okviru izbirnega predmeta “Šport za sprostitev” smo obiskali Balinarsko športno društvo Žiri. Balinanje je priljubljen šport v Sloveniji. Navdušil nas je s svojo preprostostjo, a hkrati zahteva kar nekaj veščin, ki so potrebne za uspešno igro.

Člani društva: Petra Pivk Lukančič, Maja Andreuzzi in gospod Boris Filipič so nam predstavili osnovno balinarsko opremo, izvedeli pa smo tudi, da je balinanje ekipna igra in se tekmuje v več disciplinah. To so: posamična igra, igra dvojic, igra v krog, natančno zbijanje, hitrostno zbijanje in štafetno zbijanje.

Vsi smo se spoznali z osnovami tehnik bližanja in zbijanja.

Pri tehniki bližanja smo morali dobro oceniti razdaljo in vsak je svojo kroglo poskušal približati čim bližje, v območje blizu balinčka. Z veseljem smo zbirali točke za svojo ekipo in poskrbeli za tekmovalno vzdušje.

Pri tehniki zbijanja smo spoznali zbijanje z mesta in zbijanje na dva koraka. Ciljali smo v gumo in poskušali zadeti bele krogle. Na koncu je kar dobro pokalo.

Vsak met krogle zahteva koncentracijo in spretnost, hkrati pa je balinanje odličen način za sprostitev in druženje. 

Obisk društva nam je ponudil priložnost, da smo se preizkusili v tej tradicionalni slovenski športni panogi. Člani društva so nas spodbujali, svetovali in nam pomagali pri premagovanju izzivov igre.

Za mnoge izmed nas je bil obisk Balinarskega športnega društva Žiri nepozabna izkušnja, ki je poudarila pomen športa za sprostitev in druženje. Zahvaljujemo se članom društva za gostoljubje in priložnost, da smo spoznali čare balinanja. Prepričani smo, da se bomo v prihodnosti še vrnili, saj bi nadgradili svoje veščine in se še naprej zabavali ob igri.

Related Images:

(Skupno 256 obiskov, današnjih obiskov 1)